Menengioma — Op. Dr. Umut Yaka

Özellikle nörofibramatozis tip 2 hastalarının birçoğunda menenjiom riski bulunmaktadır. Omurilik içinde dışında olabileceği gibi nadiren tam merkezinde de olabilen bu tümörlerin tanısı maalesef geç konmaktadır çünkü bel veya boyun fıtığı gibi ağrı yapmadığından erken tanı azdır ama ilerlemiş vakalarda da operasyon sonrası felç görülme riski az değildir. Genellikle beyin tümörlerinin %15-20 kadarını omurilik tümörlerinin de toplam içinde % 10 nu malign kanser olan metaztazlardan sonra en sık görülenlerdendir . Koku alma sinirin içinde olan tünelden olan Olfaktor oluk tümörleri Beynin altında koku alma sinirine komşu tümörlerdir ve çoğu zaman tek taraflı koku almakta bozulma vardır ve hasta koku alamadaığını fark edemez bile. Meningiomların birden çok tipi ve alt tipleri vardır. Bu tetkikler tümörün büyüklüğü, yeri ve tipi ile ilgili değerli bilgiler sağlar. Bu durumda ameliyat yerine gamma knife radyocerrahisi CYBER KNİFE ve konvasyonel diğer tetkikler kullanılır. Bazı vakalarda tümör damar ve sinirlere yapışık durumda olabilir. Fakat tüm bu şikayetler, yerleşim yerlerine ve bası yaptıkları sinirlere göre değişmekle birlikte başka tip tümörlerde de görülebilir (meningiomlara özgü değildir).

Tümörün yerine göre ameliyattan sonra kas gücünüzde azalma veya konuşma bozukluğu gibi problemler ortaya çıkabilir ama sıklıkla bunlar geçicidir. Eğer tümör beyinde ve sinirlerde kalıcı hasar yaratmadıysa ameliyattan sonra kuvvetszlik, uyuşma, nöbet gibi belirtiler kaybolur. Eğer tümör ameliyatla tamamıyla çıkartılabilirse hastalıktan tamamen kurtulma imkanı yaratılabilmektedir. Beyin iç zarı olan örümcek zardan köken alan bu tümör hakkında sadece bilgilendirme amaçlı verilen bilgileri içermektedir. İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Arka çukur dediğimiz beynin arak bölümünde yerleşenler daha çok kadınlarda görülür ve anı ölümlerin sebepleri arasında yer almaktadırlar. Beynin etrafını saran, onu koruyan ve dura mater adı verilen zardan kaynaklanan tümörlerdir. Araknoid materden (orta zar) kaynaklanır ve pek çok vakada dura matere (dış zar) yapışır. Dura mater demek beyni koruyan anne manto anne koruyucu anlamındadır. Bu zar beyin ve beyinciği sarmakla birlikte kafa tabanında bulunan girintilerde, ön, orta veya çukur bölümlerinde ve sağ sol beyni ayıran bölümlerde kitleler oluşturur. Beyni saran dış zarın bulunduğu her yerde, bu zarı oluşturan hücrelerin kontrolsüzce büyüyerek kitle oluşturmasına menenjiom tümörü denir. Meningiom veya menenjiom, meninkslerin (beyini saran zarlar) nadir görülen, çoğunlukla kanser olmayan (iyi huylu) tümörüdür.

Aslında bu tümörlerin çok azı kanser olarak ortaya çıkarlar ve kesin tanısı ancak ameliyattan sonra konmaktadırlar ama görülme sıklığı açısından % 3-5 oaranında kanser olarak başlarlar denebilir. Bununla birlikte diğer etkenler olarak, kafa travması, kronik subdural kanama irritasyonu, uzun süren kronik menenjit ve düşük dozda (diş röntgeni, saçlı derinin mikotik enfeksiyonuna uygulanan ışın) ve yüksek dozda (kanser radyoterapisi) gibi etkenlerin sorumlu olabileceği üzerinde durulmaktadır. Menenjiom oluşumundaki diğer etkenler ise kafa bölgesine daha önce radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri ve nörofibramatozis tip 2 olarak belirtilmektedir. Genetik, kafa bölgesine daha önceden radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri öyküsü, ya da nörofibramatozis tip 2 hastalığı menenjioma gelişme riskini artıran durumlardır. Sonuçlarda menengiom hastalığı saptandı. Halanız endişelenmesin, çünkü menengiom ömür boyu zararsız kalabilir. Beyin tümörü Menengiom nedir? Menenjiom nedir? Menenjiom neden olur ve belirtileri nelerdir? Menenjiom Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Kesin tanı ise, ameliyata karar verilirse ameliyatta alınan doku parçasının patolojik olarak incelenmesi sonucu konur. Beyin cerrahınızın dikkate alacağı bir diğer nokta ise kalbiniz, akciğerleriniz, böbrekleriniz ve karaciğeriniz gibi hayati organlarınızın anestezi (narkoz) ve ameliyata dayanabilecek kadar güçlü olup olmadığıdır. Ameliyata almadan çekilen beyin damarları görüntülenmesinde tedavide ve teşhiste önem arz eden tetkiklerdir. MR ile tümörün yerleşimi ve tedavide hangi yöntemin kullanılmasının uygun olduğuna karar verilir.

Meningiomaları sınıflandırmak için iki yol olduğunu söyleyebiliriz bunlardan biri yerleşimi bölgesine göre ya da mikroskop altında hücre yapısına (histolojik cinsine) göre isimlendirme yapılması doğru bir yaklaşım şeklidir. Bunların tekrar büyüyerek hastaya sıkıntı vermesi olasılığını azaltmak için tümörün histolojik tipine göre gamma knife radyocerrahisi veya radyoterapi uygulanır. Sinir veya damara yapışık olan bölüm bırakılır ve bu bölümlerin yeniden büyümemesi için histolojik tipine göre gamma knife radyocerrahisi veya radyoterapi yöntemleri uygulanır. Büyüyorsa ona göre tedavi yoluna gidirlir. Geride kalan tümör parçası için de radyoterapi gibi diğer bir tedavi seçeneği uygulanabilir. Geride kalan tümör parçası için de radyoterapi gibi diğer bir tedavi seçeneği uygulanabilir. Cerrahi beyinin ve omuriliğin erişilebilir bölgelerindeki menenjiomlar için esas tedavi yöntemidir ancak bazı bölgelerdeki tümörler cerrahi için uygun değildir. Urun 2 santim olduğu, şu an müdahale yapılamayacağı ancak büyürse tedavi edilebileceği söylendi. Menenjiom tedavisindeki ilk amaç tümörün cerrahi müdahale ile çıkarılmalısıdır. Görme sorunları, havale geçirme, kişilik bozukluğu ve duyu bozuklukları menenjiom tümörlerinde görülen diğer belirtilerdendir. Data was generated by GSA Content Generator DEMO.

Читайте также: