Menengioma — Op. Dr. Umut Yaka

Görme sorunları, beyin ameliyatları isimleri havale geçirme, kişilik bozukluğu ve duyu bozuklukları menenjiom tümörlerinde görülen diğer belirtilerdendir. Bunun yanı sıra havale geçirme, kişilik değişiklikleri veya görme sorunları da ortaya çıkabilir. Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Beynin her iki yarım küresinde parasagital dediğimiz bölgede görülenlerde de özellikle kol bacak hareketlerinde kontrol kaybı ve epilepsi dediğimiz sara nöbetleri ortaya çıkar. Baş ağrısı, çene cerrahisi olan hastaneler epilepsi nöbeti, felç, uyuşukluk, koku alma bozukluğu, işitme kaybı ve buna benzer yakınmalar ortaya çıkabileceği gibi hiç bir yakınması olmamakta ve tesadüfen başka nedenlerden dolayı çekilen filmlerle tanı konabilmektedir. Menenjiom tümörlerinde gözlemlenen ilk belirtiler baş ağrısıyla birlikte görülen kol ve bacaklardaki güçsüzlüktür. Dolayısıyla, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce tümör önemli büyüklüklere ulaşabilmektedir.Belirtiler genellikle büyüyen tümörün beyin üzerinde oluşturduğu basınç ile ilgili olarak baş ağrısı ve bir kol veya bacakta kuvvet kaybıdır. Yavaş ve içe doğru büyüyen tümörler olan menenjiomlar çoğunlukla hiç belirti vermeyen önemli büyüklüklere varabilirler. Beyin ve omuriliği kaplayan zardan gelişen Menengiomaların çoğu iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir.

This post was generated by GSA Content Generator DEMO!

Beyin dokusundan değil, beyin ve omuriliği kaplayan zarlardan gelişirler. Eğer tümör çıkartılamazsa tümör dokusundan örnek alma işlemi olan biyopsi yapılabilir. Koku alma sinirin içinde olan tünelden olan Olfaktor oluk tümörleri Beynin altında koku alma sinirine komşu tümörlerdir ve çoğu zaman tek taraflı koku almakta bozulma vardır ve hasta koku alamadaığını fark edemez bile. Ön çukur tümörleri de en sık kaş ve gözlerin arasında çıkan ve nadiren de burundan bile çıkabilen daha çok frontaL LOP SENDROMU dediğimiz kişilik bozuklukları ve karakterde bozlumlar ve demans yanı bunama da görülebilmektedirler. Bu durumda bile tümöre bağlı belirti ve bulgularda azalma gözlenir. Tümör belli bir büyüklüğe varana kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Ventrikül içi tümörleri dediğimiz tümörlerde uzun süre sessiz kalabilirler çünkü bu odacıkları doldurana kadar uzun süre semptom vermezler bu nedenle tanıları geciken ve en çok büyüyen tümörlerdir. Beyin cerrahınızın dikkate alacağı bir diğer nokta ise kalbiniz, akciğerleriniz, böbrekleriniz ve karaciğeriniz gibi hayati organlarınızın anestezi (narkoz) ve ameliyata dayanabilecek kadar güçlü olup olmadığıdır.

Kesin tanı ise, ameliyata karar verilirse ameliyatta alınan doku parçasının patolojik olarak incelenmesi sonucu konur. Ameliyata almadan çekilen beyin damarları görüntülenmesinde tedavide ve teşhiste önem arz eden tetkiklerdir. Tanıda en önemli yöntemlerden ikisi ilaçlı çekilen tomografi ve beyin MR’dır. İlaçlı Manyetik Rezonans (MR) ve/veya Bilgisayarlı Tomografi yapılabilir. İlaçlı Manyetik Rezonans (MR) ve/veya Bilgisayarlı Tomografi yapılabilir. Tanıda hastanın öyküsünün alınması, nörolojik muayene ve sonrasında BT tarama (bilgisayarlı tomografi), MRG (manyetik rezonans görüntüleme) veya anjiogafi gibi teşhis yöntemleri kullanılır. Cerrahini amacı teşhis için tümör dokusu almak ve mümkün olduğunca çok tümör dokusu çıkartmaktır. Soru:Halam 47 yaşında. Göz tansiyonu için gittiğinde doktor MR istedi. If you cherished this post and you would like to obtain much more details relating to GSA Content Generator Demoversion kindly visit our own web page. Doktor hastada görülebilen şikayetleri başka bir hastalık ile ilişkili bulabilir. Bu nedenle nörofibromatozis tip 2 genetik bozukluğu ile ilişkili olabileceği de düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar yapılmaktadır. Menenjiomların, nörofibromatozis ile birlikte görülmesi de etyolojik açıdan anlamlıdır. Tümörün erişkin dönemde, kadınlarda daha çok görülmesi nedeni ile hormonal etkinin menenjiom gelişiminde rolü olduğunu düşündürmektedir. Cerrahinin amacı hem tanıyı kesinleştirmek için tümörden parça almak hem de tümörün tamamen çıkartılmasıdır. Cerrahinin amacı hem tanıyı kesinleştirmek için tümörden parça almak hem de tümörün tamamen çıkartılmasıdır. Menenjiom tedavisindeki ilk amaç tümörün cerrahi müdahale ile çıkarılmalısıdır.

Menenjiom Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Belirtiler tümörün büyüklüğüne ve baskı uyguladığı alana göre değişkenlik gösterebilir. Menengiomaların tedavisinde ameliyatla ulaşılabilecek bir yerdeyse tümörün cerrahi olarak çıkartılması tercih edilir. Herhangi bir beyin tümörünün tedavisinde olduğu gibi derlenme süresi oldukça değişkenlik gösterir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, tümörün yeri boyutu ve uygulanan tedavi şeklinin hepsi derlenme süresini etkilerler. Bu tetkikler tümörün büyüklüğü, yeri ve tipi ile ilgili değerli bilgiler sağlar. Bu tetkikler tümörün büyüklüğü, yeri ve tipi ile ilgili değerli bilgiler sağlar. Meningiomların birden çok tipi ve alt tipleri vardır. Çok sert bir zar olan ve aynısının akciğerdev ekarın boşluğunda bulunan bu zarın altındsaki örümcek zar denen araknoid zardan köken alır. Bazı tümörlerde navigasyon (bilgisayarlı yol gösterici) denen yol gösterici sistemleri kullanılabilir. Tümörün hepsini çıkarmaya çalışmak kalıcı sekellere yol açabilir. This content has been done with GSA Content Generator Demoversion.

Meningiomaları sınıflandırmak için iki yol olduğunu söyleyebiliriz bunlardan biri yerleşimi bölgesine göre ya da mikroskop altında hücre yapısına (histolojik cinsine) göre isimlendirme yapılması doğru bir yaklaşım şeklidir. MR ile tümörün yerleşimi ve tedavide hangi yöntemin kullanılmasının uygun olduğuna karar verilir. Daha fazla büyümemesi ve beyne baskıda bulunmaması için bir an önce tümörün alınması önerilmektedir. Bazen meningioma tanı konulduğunda çok küçüktür ve beyne baskı yapmaz. Bu durumda tümörün beyne baskı yapan kısmı çıkartılır ve yapışık kısımları bırakılır. Sıklıkla cerrahi ile tam olarak çıkartılır. Meningioması olanlarda beyindeki ödemi azaltmak için sıklıkla deksametazon adlı ilaç kullanılır. Bunların tekrar büyüyerek hastaya sıkıntı vermesi olasılığını azaltmak için tümörün histolojik tipine göre gamma knife radyocerrahisi veya radyoterapi uygulanır. Sinir veya damara yapışık olan bölüm bırakılır ve bu bölümlerin yeniden büyümemesi için histolojik tipine göre gamma knife radyocerrahisi veya radyoterapi yöntemleri uygulanır. Bu durumda ameliyat yerine gamma knife radyocerrahisi CYBER KNİFE ve konvasyonel diğer tetkikler kullanılır. Bazı vakalarda tümör damar ve sinirlere yapışık durumda olabilir. Bu durumda sadece belli aralıklarla MR ile takip edilerek büyüyüp büyümediği izlenebilir. Tümörler yılda l kez yapılan kontrollerle takip edilir.

Читайте также: