Beyin Ve Omurilik Meningiomaları (Tümörleri) — Prof.Dr.Kadir KOTİL

Menenjiom oluşumundaki diğer etkenler ise kafa bölgesine daha önce radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri ve nörofibramatozis tip 2 olarak belirtilmektedir. Genetik, kafa bölgesine daha önceden radyasyon uygulanmış olması, meme kanseri öyküsü, ya da nörofibramatozis tip 2 hastalığı menenjioma gelişme riskini artıran durumlardır. Özellikle nörofibramatozis tip 2 hastalarının birçoğunda menenjiom riski bulunmaktadır. Menenjiom tümörlerinde gözlemlenen ilk belirtiler baş ağrısıyla birlikte görülen kol ve bacaklardaki güçsüzlüktür. Görme sorunları, havale geçirme, kişilik bozukluğu ve duyu bozuklukları menenjiom tümörlerinde görülen diğer belirtilerdendir. Menenjiom nedir? Menenjiom neden olur ve belirtileri nelerdir? Menenjiom Nedir, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir? Menengiomaların Belirti Ve Bulguları Nelerdir? Şikayetlerinin neler olabileceğini söylemek daha çok nerelerde oturdukları ile ilgilidir tümörler yerleşikleri yere göre belirti vermektedirler yanı meningiomanın nerede yerleştiğine bağlıdır. TEŞHİS SONRASI DÖNEMDE NELER YAPILIR ? En sık görülen beyin tümörlerinden olan menenjiom hakkında tüm bilgileri sizlere aktarıyoruz. Beyin iç zarı olan örümcek zardan köken alan bu tümör hakkında sadece bilgilendirme amaçlı verilen bilgileri içermektedir.

Çok sert bir zar olan ve aynısının akciğerdev ekarın boşluğunda bulunan bu zarın altındsaki örümcek zar denen araknoid zardan köken alır. Beyni saran dış zarın bulunduğu her yerde, bu zarı oluşturan hücrelerin kontrolsüzce büyüyerek kitle oluşturmasına menenjiom tümörü denir. Araknoid materden (orta zar) kaynaklanır ve pek çok vakada dura matere (dış zar) yapışır. Orta yaş hastalar arasında belirgin olarak kadın cinsiyet ağırlıklıdır. Arka çukur dediğimiz beynin arak bölümünde yerleşenler daha çok kadınlarda görülür ve anı ölümlerin sebepleri arasında yer almaktadırlar. Bu zar beyin ve beyinciği sarmakla birlikte kafa tabanında bulunan girintilerde, ön, orta veya çukur bölümlerinde ve sağ sol beyni ayıran bölümlerde kitleler oluşturur. Ön çukur tümörleri de en sık kaş ve gözlerin arasında çıkan ve nadiren de burundan bile çıkabilen daha çok frontaL LOP SENDROMU dediğimiz kişilik bozuklukları ve karakterde bozlumlar ve demans yanı bunama da görülebilmektedirler. Bu ilacın yan etkileri arasında iştah artması, vücutta su tutulması ve hıçkırık görülebilir. Fakat tüm bu şikayetler, yerleşim yerlerine ve bası yaptıkları sinirlere göre değişmekle birlikte başka tip tümörlerde de görülebilir (meningiomlara özgü değildir).

Ventrikül içi tümörleri dediğimiz tümörlerde uzun süre sessiz kalabilirler çünkü bu odacıkları doldurana kadar uzun süre semptom vermezler bu nedenle tanıları geciken ve en çok büyüyen tümörlerdir. Bazı tümörlerde navigasyon (bilgisayarlı yol gösterici) denen yol gösterici sistemleri kullanılabilir. Cerrahi beyinin ve omuriliğin erişilebilir bölgelerindeki menenjiomlar için esas tedavi yöntemidir ancak bazı bölgelerdeki tümörler cerrahi için uygun değildir. Ancak tümör hücrelerinin hepsi cerrahi sırasında çıkartılamazsa ya da diğer tedavi yöntemleri tarafından öldürülemezlerse tümör yeniden büyüyebilir. Eğer tümör çıkartılamazsa tümör dokusundan örnek alma işlemi olan biyopsi yapılabilir. Ameliyat öncesinde, tümörü besleyen damarları dondurmak ve ameliyat sırasında oluşabilecek kanamayı durdurmak için, nöroradyoloji ekibi embolizasyon işlemi uygulayabilir. Ameliyata almadan çekilen beyin damarları görüntülenmesinde tedavide ve teşhiste önem arz eden tetkiklerdir. Kafatası deliğinin çıkımında bulunan foramen magnum tümörleride beynin çıkımnda omuriliğide şıkıştırdıklarıdan daha çok yürümede bozulma, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı, horlama, skolyoz, omuz ağrısı gibi ve en sonunda da felçle sonuçlanan ve operasyonu da kısmen diğerlerine göre daha çok özellik arz eden tümörlerdir.

OMURİLİK TÜMÖRLERİ FARKILIK ARZ EDER Mİ? 5. habis menegiomlar için ise önce cerrahi sonra da ışın tedavisi ve bazı duyarlı ilaçlar verilmelidir. Genellikle ödem giderici ilaçlar hızla kesilir. Menenjiomalar genellikle yavaş ve içe doğru büyüyen tümörlerdir. Beynin etrafını saran, onu koruyan ve dura mater adı verilen zardan kaynaklanan tümörlerdir. Beyin ve omuriliği kaplayan zardan gelişen Menengiomaların çoğu iyi huylu ve yavaş büyüyen tümörlerdir. Koku alma sinirin içinde olan tünelden olan Olfaktor oluk tümörleri Beynin altında koku alma sinirine komşu tümörlerdir ve çoğu zaman tek taraflı koku almakta bozulma vardır ve hasta koku alamadaığını fark edemez bile. Omurilik içinde dışında olabileceği gibi nadiren tam merkezinde de olabilen bu tümörlerin tanısı maalesef geç konmaktadır çünkü bel veya boyun fıtığı gibi ağrı yapmadığından erken tanı azdır ama ilerlemiş vakalarda da operasyon sonrası felç görülme riski az değildir. Genellikle beyin tümörlerinin %15-20 kadarını omurilik tümörlerinin de toplam içinde % 10 nu malign kanser olan metaztazlardan sonra en sık görülenlerdendir . Beyin tümörlerinin %20’sini menengiomalar oluşturur ve daha çok 60 yaşından sonra görülür. This post was written by GSA Content Generator DEMO!

Читайте также: